A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Éves elszámolás

Éves elszámolási mód esetén az ügyfél – a megelőző éves elszámolási időszakban leolvasott fogyasztás alapján – részszámlákban fizeti meg a várhatóan elfogyasztott villamos energia ellenértékét. 
Az éves elszámolási időszakon belül, egy év alatt összesen 11 darab részszámlát kap (kivéve új bekapcsolás, felhasználóváltozás, számlázási mód változása), majd a soron következő éves leolvasást követően, elszámolószámla készül a ténylegesen elfogyasztott villamos energia mennyisége alapján. 
Az elszámolószámlában szerepel az adott év tényleges fogyasztásának ellenértéke, ebből vannak levonva az egyes részszámlák értékei.
Emellett az elszámolási mód mellett szól a havi tervezhetőség, hiszen minden hónapban nagyságrendileg ugyanannyi áramért kell fizetni, és ha fogyasztási szokásai nem változtak, az éves elszámolószámla sem mutat jelentős eltérést a részszámlákon szereplő összeghez képest.

Ha az éves leolvasáskor az derül ki, hogy a fogyasztás meghaladja az elszámolási időszak részszámláiban elszámolt árammennyiséget, a különbözetet az elszámolószámlája tartalmazza. 
Ha viszont a fogyasztás nem érte el a részszámlákon kiszámlázott energiamennyiséget, és a folyószámlán túlfizetés mutatkozik, úgy az MVM Next jogosult a felhasználó lejárt tartozásába beszámítani, illetve – eltérő rendelkezése hiányában – a következő számláiban elszámolni, így akkor kevesebbet vagy akár semmit sem kell fizetnie. 
Éves leolvasáskor – időpontja a számlák harmadik oldalán található – az ügyfél köteles biztosítani az áramhálózati elosztó megbízottjának a mérőhöz való hozzáférést. Távleolvasás esetén erre nem okvetlenül kerül sor. Az E.ON és az Elmű hálózatok ellátási területén a hálózatos applikációkban fényképes diktálással kiváltható a leolvasó fogadása.